Kitchen Tour: Natural Light Streams into an Elegant Green Kitchen

Kitchen Tour: Natural Light Streams into an Elegant Green Kitchen

Who lives here? A couple with their young daughter
Location South-west London
Property A Victorian terraced house
Kitchen dimensions 6m x 3.8m
Designer Chantel Elshout of Chantel Elshout Design Consultancy
Photos by Darren Chung
The garden was the starting point for the colour choice in this kitchen. “We knew from the start we wanted a mossy green colour for the cabinets to complement the brass and the worktop, but also to reflect the outside,” homeowner Katherine explains. “From the kitchen, the windows and doors are framed by the wisteria and garden plants.”
“The green also ties in with the front door, which is a similar colour,” says Chantel, who combined the natural shade with a warm-toned oak herringbone floor.
Amanda Pollard
Save Photo
The original side window looked out to some much-loved calla lilies. Katherine and her partner wanted to retain the view of these plants while still making room for the new kitchen layout.
Chantel Elshout Design Consultancy
Save Photo
The solution was to replace the large sash window with two smaller versions. “They bring in a lot more light and the whole feel of the room has changed,” Chantel says.
The smaller windows allowed for a run of units along the side wall with a banquette seat at the end.
Kitchen cabinets, Davonport ; painted in Sage Green, Little Greene . Cabinet handles, Ged Kennett. Shaker 600 single sink, Shaws of Darwen . Mixer tap with hand spray in aged brass, Perrin & Rowe . Walls painted in Drop Cloth, Farrow & Ball . Cottage Character oak herringbone flooring, Havwoods .
Chantel Elshout Design Consultancy
Save Photo
Drawers beneath the bench seating provide useful extra storage. Chantel also had some seat cushions made from an oatmeal-toned herringbone fabric.
Emett linen on seat cushion, Romo.
Need a pro for your kitchen remodeling project?
Let Houzz find the best pros for you
Find Pros
Chantel Elshout Design Consultancy
Save Photo
“The banquette seating makes good use of the space, as the dining table can be placed opposite to allow a better flow to the garden,” Chantel says.
Dining table, Farmhouse Table Company. Chairs, Perch & Parrow .
Chantel Elshout Design Consultancy
Save Photo
Chantel’s team designed new French doors to match the one that already led from the living room into the side return.
A pendant light made from antique brass and reeded glass ties in with other elements in the kitchen and helps to zone the dining table.
Pendant light, John Lewis.
Amanda Pollard
Save Photo
Here’s the door that leads from the living room and the row of calla lilies that brighten up the side return.
Chantel Elshout Design Consultancy
Save Photo
The kitchen units wrap around the corner at the back of the room, where they incorporate a large range cooker with a double oven and warming drawer. The wall units are fitted with reeded glass fronts.
The worktops are made from white Macaubas quartzite, which has the look of marble, but is more durable.
The owners already had the artwork, so Chantel illuminated it with an antique brass light to match the cabinet handles elsewhere.
F900DXDFSS/CM 90cm dual fuel range cooker, Falcon. Extractor, Sirius. Dazzle ivory metro tiles, Blueprint Ceramics . White Macaubas quartzite worktops, supplied by Chantel Elshout Design Consultancy.
Chantel Elshout Design Consultancy
Save Photo
A pantry cupboard with bifold doors and an oak-veneered interior is positioned in the chimney breast alcove. Sockets allow small appliances to be plugged in and hidden away when not in use.
Chantel Elshout Design Consultancy
Save Photo
“The clients only had a fireplace recess, so we sourced a new limestone surround and some green tulip tiles, and cut down their existing hearth, so it doesn’t protrude into the room as much,” Chantel says.
Chantel Elshout Design Consultancy
Save Photo
To the left of the chimney breast is a large fridge-freezer with storage above. Alongside this, a bar area is perfectly placed for easy access from the dining table.
KAD90VI20G American fridge-freezer, Bosch. Architectural antique brass shelf brackets, Corston Architectural Detail .
Chantel Elshout Design Consultancy
Save Photo
Shortly after the project began, the Covid-19 pandemic prompted a national lockdown, so the renovation had to be put on hold.
“At that stage, we were just about airtight, but had no floor or ceiling to the room,” Katherine recalls. “However, we were so thankful that we had Chantel and the team leading the project. We knew that as soon as possible, work would restart, and after that we celebrated every bit of progress.”
“They were so lovely and relaxed about it,” Chantel says. “We did everything we could to move things along afterwards and the project was finished six weeks later than scheduled.”
The couple love their new kitchen. As Katherine says, “It’s made it extra special that we had to wait a little bit longer during lockdown.”
Tell us…

Images Powered by Shutterstock